Selectează o Pagină

SOLUȚII PERSONALIZATE DE PROPRIETATE INTELECTUALĂ. 

MiHAI
AndreI

Enache

Consilier Proprietate Intelectuală
Managing Partner
Michael Andrew Enache

Întotdeauna în concordanță cu cerințele clientului, Mihai este unul dintre cei mai experimentați consilieri în domeniul mărcilor, oferind o expertiză amplă asupra tuturor aspectelor ce țin de înregistrarea și protejarea ulterioară a mărcilor si acordând o atenție deosebită procedurilor de opoziție, contestație și anti-contrafacere.

Înainte de a se îndrăgosti de proprietatea intelectuală, Mihai a lucrat timp de cinci ani ca și consilier juridic în domeniul bancar și a obținut un master în dreptul bancar.

Este consilier în proprietate intelectuală, membru CNCPIR, din 2006 și, de asemenea, consilier european pentru mărci și desene.

Mihai a reprezentat multe dintre cele mai valoroase mărci din lume și a colaborat cu o multitudine de clienți locali precum și cu renumite companii multinaționale într-o mare varietate de industrii și domenii: medical, farmaceutic, alimentație, produse cosmetice, tutun, media, companii aeriene, fashion, retail, film și muzică, jocuri de noroc, petrol, automobile, banking, social media, IT&C, transport, publicitate, horeca, universități, asociații sportive, sportivi și artiști.

De asemenea, Mihai s-a implicat activ în pregătirea autorităților, instruind în cadrul diferitelor conferințe și programe de training anti-contrafacere organizate împreună cu Poliția Română, Poliția de Frontieră și Autoritățile Vamale.

Frecvent susține prezentări în cadrul meselor rotunde, întrunirilor și conferințelor locale și internaționale, totodată publicând articole pe marginea temelor de interes în domeniul proprietății intelectuale.

Din 2010 până în 2019 a fost membru al comitetelor INTA anti-contrafacere și enforcement. Intre 2018 si 2020 a fost membru in Comitetul pentru Indicații Geografice al ECTA. 

Între 2021-2022 Mihai a participat la Academia EUIPO și a obținut cu succes certificarea „Trademark & Design Education Programme for Practitioners”.

Mihai petrece timpul liber alături de familia sa, practicând sporturile sale favorite, alergare, mountain-biking, scuba-diving precum și cântând la chitară.

Selecție articole, studii și prezentări:

 

 • Protecția desenelor industriale în Uniunea Europeană – 2008;
 • Masă rotundă INTA despre Sinergii și evoluții în procesul de implementare a măsurilor anti-contrafacere în România – Moderator 2010;
 • Metamorfoza unei mărci – Distinctivitate dobândită – Studiu de caz 2011;
 • Disclaimer – redundanță sau necesitate? – Studiu de caz 2011;
 • Construirea unui caz de combatere a contrafacerii. Prezentare Conferință anti-contrafacere INTA Istanbul 2012;
 • Cheia procesului de enforcement a mărcilor de renume în China și Africa – Moderator – Conferința anti-contrafacere INTA Istanbul 2012;
 • Masă rotundă INTA – Întoarcerea paginilor IP – Trecut și viitor – Probleme legislative în România și Uniunea Europeană – Moderator 2013;
 • Mărci de etichetare – Studiu de caz 2014;
 • Statutul juridic al mărcilor istorice – Residual goodwill / Renume istoric – studiu de caz – 2018;
 • Istoria unei renumite mărci românești de bere – 2018.
 • Ce trebuie să știi dacă vrei să-ți protejezi marca? – 2020
 • Parcursul mărcilor în mediile creative – De la pictură la Metaverse – 2023
English